maanantai 3. kesäkuuta 2019

Mitä lahjaksi 1-vuotiaalle - 10 lahjavinkkiä!

Toukokuinen täytti tällä viikolla kokonaisen vuoden, ja jo hyvissä ajoin meiltä on kyselty, mitähän pienelle pojalle oikein voisi hankkia. Mietintä on ollut hieman hankalaa, koska kolmen isomman jäljiltä kaikenlaista tavaraa ja tarviketta on jonkin verran eikä me haluttaisi varta vasten toivoa tai vinkata kysyjille mitään turhaa. 

Niin lahjan antajia kuin sen saajia varten kokosin tähän listan lahjaideoista 1-vuotiaille lapsille. Näkemysasiahan se on, kuka mistäkin tykkää ja mitä tarvii. 


Omat astiat
Yksivuotiaat useimmiten opettelevat jossain määrin syömään itse. Kupit ja kipot tuntuvat saavan sellaista kyytiä, että heikkohermoista hirvittää: onkohan niistä mitään jäljellä taaperoajan jälkeen, ensi kuussa tai edes ensi viikolla?

Pienille ruokailijoille on saatavilla muovisia astioita, joista osan saa imukupilla pöytään tai tarjottimeen kiinni.

Satukirja
Vaikka yksivuotias ei jaksa vielä kovin pitkiä kertomuksia kuunnella, on satukirjasta varmasti paljon iloa myöhemmin. Meillä kirjoja ainakin luetaan uudelleen ja uudelleen ja aina ne tuottavat kuulijalleen yhtä paljon iloa. Kuuntelemalla myös kielellinen kehitys kulkee eteenpäin, sanavarasto laajenee ja leikit monipuolistuvat. 

Jos satukirja ei iske, hyvä vaihtoehto voi olla ostaa kuvallinen, paksusivuinen kirja, jossa asioita nimetään tai niistä kerrotaan hyvin lyhyesti. Tarjolla on myös äänellisiä kirjoja ja kosketuskirjoja, joita lukiessa lapsi pääsee silittelemään pupua tai rapistelemaan heinää.

Satuja löytyy myös lorumuodossa, mikä on sekin kehittävää pienille. 

Lastenlaulukirja
Vaikka perheessä ei olisi laulutaitoista porukkaa, lapsi silti todennäköisesti tykkää musiikista. Ainakin meidän pieni taaperomme keinuu innoissaan musiikin tahtiin ja nauttii suunnattomasti meidän päivittäisistä hetkistä, joina lauleskellaan ja leikitään. Nämä hetket on meillä opettaneet lapselle uusia sanoja ja taitoja, ja onpahan lauluhetki hyvä keino antaa taaperolle syliäkin. 

Meidän lastenlaulukirja oli ihan puhki luettu, joten kysyttäessä lahkavinkkiä Toukokuiselle mainitsin tämän epäröimättä. Lastenlaulukirjasta kun on iloa koko perheelle pitkäksi aikaa. 

Näitähän saa myös soivina versioina, joissa on mukana myös nuotit ja sanat. 

Ensiaskelkengät
Tämä on myös yksi meidän lahjatoiveista. Lumihiutaleelta jäämeet ensiaskelkengät eivät Toukokuisen jalkaan sopineet, ja hiljalleen kävelemistä treenaileva Toukokuinen tarvitsi tietysti kunnon kengät jalkoihinsa.

Tarpeellista vaatetta
Yleensä kaikenlaisia vaatteita tarvitaan aina. Toisaalta kannattaa varmistaa perheeltä ainakin koko - on näet kurjaa, jos lahjamekko tai body mahtuu päälle vain kerran tai ei edes sitäkään. Jos taas perheestä kerrotaan, että lapsella on jo ensiaskelkengät tai talvihaalari, niin ei välttämättä kannata hankkia niitä. Tai jos toiveena on vaikka sukkia, niin viekää ihmeessä niitä sukkia: vaikka kuinka tuntuisi vähäpätöiseltä, niin niitä tarvitaan ihan aina. 

Potkuauto
Tätä me ei toivottu keneltäkään, mutta hankittiin se Toukokuiselle itse. Näitä saa netistä, mutta myös monesta lastentarvikeliikkeestä. 

Hiekkaleluja...
...tai vaikka talvea ajatellen pulkka tai jotain muuta pihaleikkeihin sopivaa. 

Jotain taaperon huoneeseen
Tai vaikka taaperolla ei olisikaan huonetta. Hyviä ja tarpeellisia kalusteita ovat esimerkiksi kello, lamppu tai vaikka pieni keinutuoli, ellei talosta sellaista löydy. 

Lahjakortti
Tämähän on sinänsä helppo lahja, että lahjakortin voi osoittaa melkein mihin tahansa kauppaan. Kauppatoiveita voi kysyä, mutta vaikkei kysyisikään niin ihan varmasti ostettavaa löytyy vaatekaupasta, lastentarvikeliikkeestä, lelukauoasta tai vaikka kultasepänliikkeestä. 

Isovanhemman tai kummin täyttämä kirja lapsesta
Näitähän saa ihan kirjakaupoista, mutta näppäräsorminen kokoaa myös melko nopeasti leikekirjan lapsen ensimmäisestä vuodesta tekstein ja kuvin. Näitä täytettäviä kirjoja löytyy myös sellaisina versioina, että lapsen isovanhempi tai kummi kertoo itsestään ja elämästään. Pienihän ei välttämättä tästä vielä kiinnostu, mutta isompi kuuntelee jo mielellään ja aikuisena tätä varmasti osaa arvostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti