perjantai 10. toukokuuta 2019

Onko suurperhe taloudellinen haaste?

Kirjoittelin aiemmin pienestä ikäerosta ja ennen kaikkea sen hyvistä puolista, ja sain aiheeseen liittyen useita hyviä kysymyksiä, joista kustakin pyrin kirjoittamaan lähipäivinä.

Yksi kysymys liittyi taloudelliseen pärjäämiseen, kun perheessä on kaksi lähes samanikäistä lasta. Ajattelin itse ottaa tähän näkökulmaa paitsi lyhyen ikäeron, niin myös keskivertoa suuremman perheen kannalta. Tämä on tietysti vain meidän omaan elämään perustuvaa pohdiskelua, jossain toisessa perheessä voi olla ihan toisenlaiset faktat.


En ole koskaan miettinyt, onko meillä varaa lapseen
Osa ihmisistä miettii taloudellisia resurssejaan ennen perheenlisäystä hyvinkin tarkkaan. Me ei. Totta kai ajattelen, että tiettyjen peruspilarien on hyvä olla kunnossa, mutta olen aina luottanut siihen, että me pärjätään. Tämä ajatus minulla on ollut oikeastaan koko ajan perheen kasvaessa. Tämä johtuu varmaan siitäkin, että esimerkkejä muista keskivertoa isommista perheistä löytyy useita ihan läheltä.

Meillä on tietty säästämällä hankittu puskurirahasto pahan päivän varalle ja yllättäviin tilanteisiin, ja tieto sen olemassaolosta helpottaa. Tietyllä tapaa ajattelen kuitenkin, että vaikka kuinka säästäisi, ei ikinä voi ihan kaikkeen varautua. Niinpä jostain, joka ehkä mahdollisesti äärimmäisen epätodennäköisesti voi tapahtua hamassa tulevaisuudessa, on minusta turha stressata liikaa etukäteen.


Kahdella lähes samanikäisellä voi olla sama tarve...
... ja vieläpä samaan aikaan. Jossain vaiheessa meille ostettiin tuplana samankokoisia vaatteita. Ei se tietenkään kuormittanut taloudellisesti sen enempää kuin vaatehankinnat eri kokomerkinnöissä, mutta sekä nauratti että turhautti. Nauratti, kun mietin, että jos tämä kehitys jatkuu niin pienempi kasvaa kohta ohi - ja turhautti, koska mielelläni kierrätän hyvät ja siistit vaatteet isommalta pienemmälle ja tässä totesin, etten välttämättä voikaan tehdä niin.

Kaksi samanikäistä myös tekee samoja asioita aikalailla samaan aikaan. Nyt eskari- ja kouluvuonna molemmat ovat tarvinneet esimerkiksi samoja liikuntavarusteita omassa koossaan, ja toisaalta niin on tarvinut myös päiväkotilainen. Tässähän se haaste voi piillä: kun ei riitä, että on yhdet varusteet, vaan ne on oltava kaikilla samaan aikaan. Meillä tämä on ratkaistu niin, että pienempi saa isomman vanhat, jos ne ovat vielä kaikinpuolin hyvät. Toisaalta jokainen saa välillä myös jotain uutta. 

Kaksi samanikäistä tulevat todennäköisesti harrastusikään samoihin aikoihin. Tässä voi olla haasteensa kustannuksissa. Jos yhdelle lapselle voidaankin maksaa jääkiekko (joka ainakin meillä päin on aika hinnakas laji) niin voidaanko tämä toteuttaa myös toisen lapsen kohdalla? 


Jos tulot pienenvät, elämäntyyli ratkaisee
Kun olin töissä, en juurikaan joutunut laskemaan meidän menoja. Jokin aika sitten siirryin kotihoidontuelle, ja onhan se lasku aika merkittävä. Toisaalta olen todennut, että isompien tulojen aikana rahaa meni tosi paljon turhiin asioihin. Nyt turhaan tulee satsattua vähemmän, mutten silti koe joutuvani tinkimään mistään eikä meidän elämä tunnu kituuttamiselta. Totta kai elämäntyyli ratkaisee tässä, eli se, mihin ja kuinka paljon rahaa käytetään. Ja sekin, jaetaanko perheen kuluja perheessä jotenkin ja jos, toteutuuko jako reilusti. 

Omat kuvitelmani kotihoidontuelle tippumisesta olivat todellisuutta paljon karummat. Ehkä parempi niin päin. 

Käydäänkö viikottain ulkona syömässä, matkustellaanko paljon, satsataanko vaatteisiin tai millaista on panostus omaan ulkonäköön. Jos perheessä on useampia lapsia, hankitaanko aina kaikki uutena vai ostetaanko käytettyä, tai saavatko pienemmät isommiltaan hyväkuntoisia vaatteita ja tarvikkeita. Myös pienillä valinnoilla voi vaikuttaa. 

Me esimerkiksi käydään harvakseltaan ulkona syömässä. Silloin harvoin, kun sille on aikaa, ei aina jaksaisi lähtemällä lähteä täältä maalta vain siksi, että pääsisi valmiiseen pöytään. Vaikka se mukavaa onkin. Meillä rahaa ei myöskään mene elokuviin, tupakkaan tai vaikka juhlimiseen näitä kodin perhejuhlia lukuunottamatta.

Meillä osaan vaatteisiin ja varusteisiin panostetaan, osan kohdalla pihistetään. Lapsilla on harrastuksia ja välillä toteutetaan myös ei-niin-tarpeellisia hankintoja. Ei minulla ole valittamista. 

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseen eikä lähtenyt rönsyilemään liikaa :) 

4 kommenttia:

  1. Meillä ei myöskään ole ollut päällimmäinen ajatus tuo taloudellinen pärjääminen siinä kohtaa kun ollaan pohdittu lapsiluvun kasvatusta. Jotenkin mulla on sama ajatus kun sulla, kyllä me jotenkin pärjätään.

    Muutenkin tosi samanlaisia ajauksia mulla kuin sulla!
    Mukavaa viikonloppua teidän perheelle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että joku muukin ajattelee näin - varmaan sitten aika naiivisti jonkun mieledtä - mutta pärjättyhän tässä ollaan.

      Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua myös teille! <3

      Poista
  2. Olen se, joka aiemmin pyysi enemmän näkökulmaa haasteisiin ja kyseli mm. taloudellisesta puolesta. Postaus oli mielenkiintoinen ja valaisi hyvin asioita sekä perheesi ajattelutapaa.

    Huomaan tässä sellaisia ajatuksia, jotka eivät omaan mieleeni tulleet. Yksi niistä on perheen elämäntyyli; on fakta, että pienikin perhe tai jopa sinkku voi upottaa valtavia summia eri paikkoihin harrastusten ja muiden rientojen merkeissä. Onko toisaalta ehkä niin, ettei oikein suuressa perheessä niihin kaikkiin voi mitenkään hirveitä summia satsata.

    Jään mielenkiinnolla odottelemaan vastausta myös muihin kysymiini asioihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava juttu, jos tämä vastasi yhteen sun kysymyksistä! Hyviä kysymyksiä olivat muutkin, ja ehdottomasti niihin tartun ja postailen pikapuolin :)

      Niin, totta. Ei sitä välttämättä aina osaa mennä toisen ajstuksiin. Monesti itse hämmästyn, kun joku toiselle ihan itsestäänselvä asia ei ole edes käynyt mielessäni. Mutta juuri siksihän kysyminen kannattaa, mulle ainakin keskustelut jaa kyselyt on avanneet monta asiaa ihan erilailla.

      Totta tuokin, että ihan itsellisenä ihmisenäkin sitä voi ämpätä rahaa vaikka millä mitalla eri paikkoihin. Sitä mä en osaa sanoa, mikä suurperheissä oikeastaan on tai ei ole mahdollista, koska kaikkihan riippuu kaikesta. Sehän on selvä, että lähtökohtaisesti esim. 14 henkinen perhe syö ja kuluttaa muutenkin määrällisesti enemmän kuin vaikka viisihenkinen perhe. Mutta nämähän on taas näitä, kun toisaalta se viisihenkinen perhe voi vaikka kerran viikossa käydä syömässä ok hyvässä ravintolassa ja hakea paljon ruokaa suoraan lihatiskiltä - ajattelisin, että vaikka oikeasti isommissakin perheissä voidaan yhtä lailla syödä laadukkaasti ja käydä silloin tällöin valmiissa pöydässä, niin ei sitä koko neljäntoista hengen perhettä välttämättä ihan kerta viikkoon viedä syömään.

      Toisaalta tulosidonnaistahan tämä on. Jos tulotaso on korkea, niin isompikin perhe tuöee ihan hyvin toimeen, vaikka toinen olisi kotona.

      Mä en oikein tiedä, olenko oikea ihminen edes puhumaan tästä talouspuolesta, kun eletään itse melkoisen maanläheistä elämää ja tykätään siitä juuri sellaisena. Myös ystäväperheet, joista moni on myös suurperhe, ajattelevat ja toimivat samoin eli mitään räiskyvää luksusta ei edes ole tarkoitus hakea. Jos olisi, niin normaaleilla tuloilla taloudelliset realiteetit kyllä varmaan tulisi hyvin nopeasti vastaan!

      Poista