tiistai 7. toukokuuta 2019

Ferritiiniongelmia

Olen oikeastaan edellisestä raskaudesta saakka tuntenut olevani jollain tapaa väsynyt, mutta en ole pysähtynyt ajattelemaan sitä sen kummemmin. Raskaus itsessään, imetysaika, hormonimyrskyt, katkonaiset yöunet ja päivien puuhat ovat mielestäni olleet ihan hyvä selitys ololleni. 

Jossain vaiheessa havavduin siihen, että vaikka nukun pääsääntöisesti öisin hyvin, en tunnu siltikään saavan riittävästi unta. Että väsyttää vaan nukkunisesta huolimatta hirveästi., enkä mielestäni jaksa yhtä paljon kuin ennen. Uuden raskauden myötä epäilykseni kääntyivät ensimmäiseksi hemoglobiiniin, jolla on ollut taipumusta laskea jo melko varhaisessakin vaiheessa. Kun hb näytti kuitenkin olevan hyvä, kysäisin, josko pääsisin pvk:n ja josko minulta voitaisiin samalla tutkia ferritiini. Tässä ei onneksi ollut ongelmaa.

Ferritiinistä on puhuttu paljon viime aikoina
Ja yhä enemmän on tullut esille niitä naisia (toki ferritiini voi olla matala miehilläkin, mutta naisilla tämä on tyypillisempää) joilla ferritiini on ollut alhainen ja selitys monenkirjaville oireille on löytynyt. 

Koska ferritiinistä on puhuttu paljon, sen mittailu ja siitä aiheutuvat oireet on osin leimattu humpuukiksi ja eräänlakseksi muoti-ilmiöksi. Tämä harmittaa, koska kyseessä on ihan todellinen asia. Sanoisin pikemminkin, että ferritiinitietous muidenkin kuin terveysalan ammattilaisten keskuudessa on lisääntynyt.

Alhainen ferritiiniarvo tarkoittaa käytännössä sitä, että rautavarastot ovat hyvin vähäiset tai jopa käytännössä tyhjät. Hemoglobiini voi olla normaalin rajoissa alhaisesta ferritiinilukemasta huolimatta, joten hb-mittaus ei tosiaan kerro kaikkea.

Ferritiinin alhaisuus voi aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, voimattomuutta, hengästymistä, päänsärkyjä... sekä paljon muita epämääräisiä oireita, joista ferritiinin alhaisuus ei välttämättä lainkaan tule mieleen. 

Miten kävi oman verikokeeni kanssa? 
Ferritiini oli alhsinen, kuten olin ajatellut, vaikka en missään vaiheessa ajatellut sen olevan näin matala. Oma ferritiinini oli siis 8. Viitearvot ferritiinille ovat melko laajat, mutta jo alle 30 mentäessä uhka anemialle on olemassa.

Tällä hetkellä minun on siis syötävä rautalisää ja raudan imeytymistä helpottavaa ruokaa, ja toivottava, että tästä nyt olisi apua. Henoglobiinihan nousee jopa suhteellisen nopeasti, mutta ferritiinissä menee aikaa. Onneksi tämä on nyt tiedossa ja seuraava kontrolli lienee 1-2 kuukauden kuluttua.

Että muoti-ilmiö? Enpä nyt niinkään sanoisi. 

2 kommenttia:

  1. Mäkään en sanoisi tuota muoti-ilmiöksi, vaan asiaksi, jota ei aiemmin ole tajuttu tutkia.

    Kiinnostaisi kans itseltä mittauttaa tuo, ei ole koskaan mitattu. Edellisessä raskaudessa mulla laski hb alle sadan, ja olinkin tosi väsynyt. Luulenpa, että ferritiinitkin on olleet aika matalalla tuolloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kysäistä neuvolasta, saisitko lähetteen tuota varten. Mulla myös hb on raskauksien aikana tavannut tippua ja varmaan imetykset sun muut ovat myös tuota varastorautas nakertaneet hiljalleen. Tuossa on kuitenkin anemiankin riski olemassa, ja mieluusti tilannetta korjaisi ennen kuin pakosta joutuu tippaan.

      Poista