tiistai 11. kesäkuuta 2019

Kesäsuunnitelmia

Kesäkuu alkoi ihan huomaamatta, ja koulujen loputtua kesäloma imaisi meidät mukaansa niin, että ehdin aktivoitua blogin puolella vasta sunnuntaina kirjoittaessani ajatuksia vauvan sukupuolen selvittämisestä.
Viime kesä meillä meni pääosin kotona ja niin olikin helpoin, koska Toukokuisella oli selkeästi tukala olla kuumuuden kanssa - samoin meillä muilla - eikä ihan hirveästi sitten tehnyt mieli lähteä muualle hikoilemaan. Muutama reissu tehtiin kyllä, ja niistä jäi mukavat muistot.


Ajatuksia kesäloman vietosta
Tänä vuonna miehen kesäloma siirtyi yllättäen parilla viikolla meistä riippumattomien muuttujien vuoksi, mutta tämä ei oikeastaan haittaa yhtään - päin vastoin. Mies pitää lomastaan nyt kesän aikana puolet, toinen puolikas jää odottelemaan. Me taas odotellaan heinäkuuta, mutta sitä ennen ehditään toki muutenkin nautiskella kesästä.

Koko perheen visio kesästä on rentoilu. Se, että tehdään asioita, mutta ei suoriteta eikä toteuteta mahdollisia suunnitelmia hampaat irvessä, vain, koska "on pakko". Meidän kesään kuuluukin ennen kaikkea akkujen lataaminen mukavien asioiden merkeissä. 

Tein huvikseni tänä vuonna Maalistytölle, Kesäheinälle ja Lumihiutaleelle eräänlaiset kesävihkot, johon on tarkoitus kirjailla ylös kesälomalla koettuja asioita. Lapset saavat piirtää, värittää ja kirjoittaa (tarvittaessa vanhemman avulla) eri tapahtumista ja retkistä, kaikesta siitä, mitä ovat nähneet ja kuulleet. Tuon vihkon kautta jonkinlaisia suunnitelmia koko kesän ajalle onkin tehty, vaikkei kaikelle ole tarkkaa ajankohtaa päätetty.

Tarkoitus on ainakin onkia, käydä luontoretkellä, tehdä päiväretkiä lähikohteisiin, vierailla muutamissa kesätapahtumissa kotipaikkakunnalla ja kauempana, uida, maistella kesän makuja, saunoa vastojen kera, tehdä pyöräretki, lukea, yöpyä teltassa ja asuntovaunussa, havainnoida kesän säätä ja luontoa kasveineen ja eläimineen. Pari lapsista odottaa kovasti tulevaa rehuntekoa, joka täällä päin osunee Juhannuksen seudulle. Heille on herkkua istua traktorin kyydissä ja haistella vastakaadetun heinän tuoksua.


Osa asioista on muodostunut perinteiksi
Meidän perheen kesälomaan kuuluu lisäksi muutama ihan perinteeksi muodostunut retki, joista muutama ollaankin jo ehditty toteuttamaan. Niitä ovat muunmuassa visiitti suhteellisen löhellå sijaitsevaan kotieläinpuistoon, jonka miljööseen on rakennettu myös tunnelmallinen museokylä historiikkeineen, sekä makunautinnot eri kahviloissa.

Juhannus me ollaan perinteisesti tykätty viettää kotona. Meillä on raparperikiisseliä, makkaraa, uusia perunoita, salaattia, savusiikaa, mansikkakakkua, juhannuskoivut, pihasaunan savut ja mäntysuovalta tuoksuvat matot. Välillä on käynyt juhannusvieraita, välillä on oltu oman perheen kesken. Tähän me on jämähdetty, eikä tätä ainakaan vielä ole ollut tarvetta muuttaa.


Reissaamaan lomalla? 
Mun on pakko sanoa, että viihdyn nykyään parhaiten kotona. Tykkään suunnattomasti matkustelusta, vaikka kuinka lähellekin, mutta kotiin tuleminen tuntuu aina jollain tavalla helpottavalta ja siltä, että se tapahtui juuri oikeaan aikaan. 

Minusta loma ei siis välttämättä vaadi reissaamista ollakseen loma tai tuntuakseen siltä, mutta kyllä se vähän niin tuppaa olemaan, ettei arjen askareista tahdo kotona päästä eroon. Koko ajan kukkapenkissä on jotain nypittävää, piharakennusta pitäisi korkata, kas kun ikkunatkin kaipaavat pesua ja tosiaan kun pitäisi korjata tuokin asia... Niinpä. 

Ollaankin siis useimmilla lomilla käyty jossain. Suosimme kotimaan matkailua, rakastamme Lappia ja Norjaa. Ollaan käyty tuolla useamman kerran, eikä ainakaan vielä kyllästytä. Kun pari kesää on muutenkin kulunut ilman Norjan maisemia, tuntuu mukavalta vaihtoehdolta suunnata sinne tänä vuonna. Ihan tarkkoja suunnitelmia meillä ei tuonkaan suhteen kyllä ole, mutta eiköhän tässä vielä ehditä.

Itse nautin kesässä eniten lämmöstä, pihatöistä, hitaista aamuista vailla kiirettä mihinkään, lukemisesta sekä yhdessäolosta perheen kanssa. 

Millaisia kesäsuunnitelmia teillä on ja mitä odotatte kesässä/lomassa eniten? 

2 kommenttia:

  1. Niin ihanalta kuulostaa teidän suunnitelmat. Meillä on juhannus myös vietetty jo monta vuotta kotona. Saadaan aina miehen veljen perhe meille yökylään. Herkuttelua,saunomista ja yhdessä oloa. Niin parasta.
    Meillä on tuollainen muisto vihko Mandilla. Hän ottaa aina jos käydään jossain, vaikka eläintarhassa, mukaan sieltä jotain esitteitä tai kartan ja liimaa sen vihkoon ja kirjoittaa pienen tarinan mitä ollaan tehty. Sieltä on niin kiva muistella mitä kaikkea on tullut tehtyä!

    Mä odotan lomaltaja kesältä niitä kiireettömiä aamuja ja perheen yhdessä oloa. Sitä kun saa keskittyä vain omiin lapsiin ja heidän iloon<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanalta kuulostaa teidänkin suunnitelmat Juhannuksen suhteen! Just sellaista sopivan rentoa ja mukavaa ohjelmaa keskikesän juhlalle.

      Oi että, kiva kun teiltäkin löytyy tuollainen vihko. Jotenkin on kyllä kiva, kun asioita voi pistää siihen kätevästi ylös ja niin pieni tavara kulkee helposti mukana lomaillessakin.

      Ja ihan samoja ajatuksia lomasta. Tuohan se on parasta <3

      Poista